A Taylor-Burton gyémánt


Richard Burton vásárolta ezt a 69,42 karátos körte alakú gyémántot Elizabeth Taylornak. A gyémántot róluk nevezték el Taylor-Butron gyémántnak.

A gyémántot egy 240,80 karátos nyers gyémántból csiszolták, melyet 1966-ban találtak és Harry Winston vásárolta meg. Véletlen egybeesés, hogy 8 évvel korábban ugyanitt találtak egy hasonló 240,74 karátos nyers gyémántot, melyből egy 69,42 karátos, hibátlan gyémántot csiszolták.

A 240,80 karátos nyers gyémántot New Yorba vitte Harry Winston, és a metsző mestereivel hat hónapig tanulmányozták a követ. A kőből egy 78 és egy 162 karátos nyers gyémántot metszettek. A 162 karátos darabból készült el a körte alakú, eredetileg 75 karátosra várt drágakő.

Nem Elizabeth Taylor volt a gyémánt első tulajdonosa, hanem Mrs. Harriet Annenberg Ames, aki Nixon Londoni Amerikai nagykövetének testvére volt. Két évvel később a hölgy túladott a gyémánton, mert az soha nem hozott neki örömöt. Egy széfbe elzárva tartotta, és sehol nem jelenhetett meg benne, túl nagy volt.

1969. október 23-án került aukcióra a gyémánt, melynek kikiáltási ára 200.000 dollár volt. 650.000-nél már csak ketten voltak akik licitáltak a gyémántra. A licitálók között ott volt Richar Burton megbízottja is, aki azonban 1.000.000 dollárnál kiszállt a licitből, és végül 1.050.000 dollárért kelt el, Robert Kenmore, a Cartier tulajdonosa vásárolta meg.

Richard Burton és Harry Winston alul maradtak a licitálásban, de Burton nem tett le arról, hogy megszerezze a gyémántot. Telefonon felhívta Mr. Kenmore-t és közölte vele, hogy "Nem érdekel mennyibe kerül, de most megyek és megvásárolom."

A végén Robert Kenmore ígéretet tett az eladásra. Burton, a gyémánt megvásárlása után még nem azonnal kapta kézhez a követ, mert a megállapodás szerint, a gyémántot a Cartier kiállíthatja, New York-ban és Chicago-ban, már mint, Taylor-Burton gyémántot. Burtont nem érdekelte, hogy a Cartier-nek, milyen profitot hoz a kő, számára csak az volt a fontos, hogy a szeretett hölgynek, Elizabeth Taylor-nak örömöt okozzon.

A gyémánt képe megjelent a New York Times-ben is "A millió dolláros gyémánt" felirattal.

Elizabeth Taylor, a gyémántot először nyilvánosan, november 12-én viselte, Grace, monacói hercegnő negyvenedik születésnapján, Monaco-ban.

1978-ban Elizabeth Taylor elvált Richard Burton-tól és bejelentette, hogy a gyémántot el kívánja adni, és az árából Botswana-ban szándékozik kórházat építtetni. 1979 júniusában Henry Lambert, egy New York-i ékszerész vásárolta meg a Taylor-Burton gyémántot 5.000.000 dollárért.

Még abban az évben, decemberben a követ újra értékesítették a jelenlegi tulajdonosának, Robert Mouawad-nak. Mr. Mouawad a gyémántot újra csiszoltatta. A Taylor-Burton gyémánt jelenleg 68,09 karátos.

Nincsenek megjegyzések: