A menyasszonyi csokor 1.

A menyasszonyi csokor a legfontosan virág kelléke az esküvőnek. De vigyázat! nem mindegy, hogy milyen virágból van, már a hagyomány szerint.

A virágoknak és a színeknek szimbolikája van, bár manapság már inkább az számít, hogy milyen virág tetszik, vagy mi a divat, de álljon itt egy-két ötlet, hogy hogyan ötvözzük a hagyományt a modern ízlésvilággal.

A fehér csokor:
Leggyakoribb a klasszikus, fehér rózsából vagy a modern, orchideából készült bokréta. A fehér minden esetben az ártatlanság, a báj, a tisztaság színe. Vigyázzunk azonban arra, hogy a fehér szegfű jelenthet megvetést is, de talán a fehér virágok közül ennek az egynek van negatív jelentése. Gyönyörű csokrot lehet készíteni kizárólag gyöngyvirágból, de ha csak egyfajta virágból készül a csokor akkor a ruhának is nagyon egyszerűnek, tiszta szabásúnak kell lennie.
Ha vegyes fehér virágból készül a csokor, kérjük meg a virágkötőt, hogy csempésszen egy szál narancsvirágot a csokorba, mert ez az a virág amit a hagyomány szerint kizárólag a menyasszonyi csokorba való, más alkalmakkor nem is illik viselni.
A vörös csokor:
Mióta világ a világ a vörös rózsa a szerelem szimbóluma, így az ebből készült csokornál jobban semmi nem fejezheti, a férfi mély és pironkodó érzelmeit. Bár vigyázzunk, mert a vörös rózsacsokor, a hagyomány szerint az udvarlás időszakában elfogadott típus. A férfi szemérmes érzéseit, szerelmét fejezte ki vele a szeretett nő felé. A házasságkötéskor már a fehér rózsa volt az elfogadott. Nagyon szépen mutat a vegyes fehér-vörös csokor is, de vigyázat fehér csokorban egy szál vörös rózsa a francia trubadúrok értelmezése szerint egyértelműen a testi kapcsolatra való felhívást jelentette, és nem a férfi tiszta érzelmeit.
Sajnos a vörös csokor az egyetlen, amelyik nem igazán mutat a fényképeken, hiába a szép műtermi, profi fotós által készített portfólió az ifjú párról, a vörös szín önmagában meghal a képen.

Választhatunk az évszaknak megfelelő csokrot is.
A téli csokor mindig, fehér a havat, a hideget jelképezi, kiegészítőket pedig úgy válasszuk meg, hogy az esküvő ünnepén kívül kicsit a téli ünnepeket is szimbolizálják. Használhatunk arany, ezüst szalagot, gyöngyöt.

A tavaszi csokornál használjuk a tavasz színeit, a halvány színeket, az ébredő természet színeit, rózsaszínt, az orgona lilát, a halvány zöldet.

A nyári csokor a legélénkebb, legszínesebb. Erős, élénk színeket használjunk, mint a sárga, a lila, az élénk zöld.


Az őszi csokor esetén a sötétebb, az őszi ruhába öltözött természet színeit használjuk, mint a narancsot, barnát, vöröset.

Nincsenek megjegyzések: