Az esküvő virágai

Egy esküvőn a virág legalább annyira fontos, mint a gyűrű, a ruha vagy a felszolgált étel.
A virágok adják a díszét az esküvőnek. Színe az egyetlen dolog a kiegészítők közül, amely mindenhol megjelenik. Jelen van a menyasszony kezében, a vőlegény gomblyukában, a házasságkötő teremben, az oltáron és az asztalon a vacsoránál.
Sokan gondolják azt (és most itt elnézést kérek minden vőlegénytől, de elsősorban róluk beszélek), hogy megvan a ruha, megvan a kaja, a virág meg majdcsak lesz valahogy.
Egy esküvő teljes költségvetésének közel 10%-át teszi ki a virág. Kicsit talán soknak tűnik, de gondoljunk csak bele, mennyi virág is kell, lássuk a listát:
  1. a legfontosabb természetesen a menyasszonyi csokor,
  2. aztán ott a "dobó" csokor, mert hát valljuk be senki sem dobja a tömeg közé a gyönyörű, egyszeri és megismételhetetlen menyasszonyi csokrát.
  3. a gomblyukába való kitűzők,
  4. a koszorús lány(ok) csokrai,
  5. az örömanyák, nagymamák apró csokrai,
  6. a fátyolvivő kislányok csokra, vagy kosara
  7. a kocsi dísz,
  8. a templomi, vagy szertartás virágai,
  9. az éttermi, vagy fogadás virágai.
Ez még leírva sem kevés.

A fentiekből is látható, nem lehet a virágot az utolsó pillanatra hagyni. Sok szempontot kell figyelembe venni, körültekintően kell eljárni.

Hogy mire kell figyelni? Sok mindenre!

A menyasszonyi csokornak mindig tükröznie kell a menyasszony egyéniségét, lényét. Fontos, a harmónia. A csokor harmonizáljon a ruhával, a fejdísszel, esetleg a menyasszony szemének a színével.

A dobó csokor mindig azonos legyen a menyasszonyi csokorral, csak kisebb, kevesebb virágból.

A vőlegény kitűzője általában a menyasszonyi csokor virágai közül kerül ki, és manapság egy-két vőlegénynek arra is van igénye, hogy ne csak egy szál rózsa legyen a gomblyukában. Az örömszülő, nagyszülők, vőfélyek gomblyukába egyszerűbb kitűző is kerülhet, semmiképpen nem legyen egyforma a vőlegényével.

A koszorús lány(ok) csokra, szintén lehet egy a menyasszonyi csokorból kiválasztott virágból, de választhatunk teljesen más virágot is, az egyetlen szabály az, hogy nem lehet nagyobb, szebb a fővirágnál.

Az örömanyák, nagymamák, a kislányok - esetleg más hölgyek akiket virággal akarunk megajándékozni - apró csokrai hasonlóak a koszorús lány csokrához csak kisebb. Az örömszülőknek sokszor szépen díszített egy szál virág is elegendő, a szándék a lényeg.

Az autó, a szertartás, a fogadás virágai, mindig vágott virágból legyenek. Lehangoló látványt nyújt a cserepes zöld, vagy virágos növény az asztal közepén. (viccesnek hangzik, de én már láttam cserepes fokföldi ibolyát, mint asztaldísz).

Manapság esküvőkön egyre gyakrabban előfordul, hogy még a tortát is élő virággal díszítik. Ha ilyet tervezünk mindig kérdezzük meg a cukrászt és a virágkötőt, hogy készített-e már ilyet, mert ha nem figyelmesen készítik el akkor kárba veszhet a torta.

A fentiekből is látható, a virág valóban fontos része az esküvőnek, figyeljünk oda rá, mert virág nélkül nem mutat még a menyasszony sem, azt pedig ugye senki nem szeretné.


Nincsenek megjegyzések: