Az eljegyzési gyűrű


Az eljegyzési gyűrű kiválasztása az egyik legnehezebb dolog. Nagy odafigyelést és körültekintést igényel.
A hagyomány szerint az eljegyzési gyűrű aranyból készül, ami lehet sárga, vagy fehér arany, de készülhet platinából, vagy a kettő kombinációjából.

A lényeg mégis minden esetben a kő. A Briliáns.

Az első lépés a tökéletes gyűrű kiválasztásához, az hogy megbízható ékszerészhez menjünk. Miután nem egy egyszerű kis gyűrűről beszélünk, hanem egy életen át elkísérő, nagyértékű gyűrűről, így fontos, hogy ne kettő közül kelljen választani. Inkább keressünk fel több kereskedőt, de a legjobb az, ha olyan helyre megyünk, ahol nagy választék van gyémántból és más drágakövekből is, több árkategóriában, és stílusban.

A második lépés a gyémánt kiválasztása. A szakemberek a gyémántokat négy kategória szerint osztályozzák: vágás, szín, tisztaság és karát.

A vágás nem a kő formáját, alakját jelenti, hanem a csiszolás minőségét, szépségét. Ez határozza meg a gyémánt csillogását. A briliáns vágású kövekre 58 síkot csiszolnak, ezért ezek a legragyogóbbak.

A színt, a teljesen színtelentől a halványsárgáig osztályozás, melyet D-től Z-ig jelölnek. A D-től F-ig színtelenek, S-től Z-ig pedig a halványsárgák. A színtelen gyémánt a legdrágább, bár létezik rózsaszín, kék, sárga gyémánt is, de ezek ritkaságuk miatt még értékesebbek.

A tisztaság mutatja, a gyémánt tökéletességét. Teljesen tiszta, hibátlan gyémánt szinte nem létezik. A gyémánt tökéletlensége szabad szemmel nem látható, de minél kevesebb benne a hiba annál értékesebb.

A karát, mutatja a gyémánt súlyát. 1 karát kb. 200 milligramm. A karátot pontokra osztják, 1 karát 100 pont (egy 0,01 karátos kő kb. 2 milligramm). A nagyobb méretű kövek az értékesebbek, de nem egyenesen arányos a méret az árával, egy kisebb, de tisztább kő lehet drágább egy nagyobb, de kevésbé tökéletes színű vagy tisztaságú kőnél.

A harmadik lépés a gyémánt alakjának kiválasztása. Az, hogy milyen alakú gyémántot válaszunk, általában csak ízlés kérdése. Azt esetleg figyelembe vehetjük, hogy kisebb kezű, rövidebb ujjú hölgyeknek a kerek, hosszú kezű hölgyeknek az ovális vagy szögletes gyémánt illik. Hat klasszikus forma létezik.
A kerek, a legnépszerűbb forma eljegyzési gyűrűhöz, mert ez csiszolás fénylik a legszebben.
Az ovális, amely hasonlóan ragyogó, mint a kerek, de formája miatt nagyobbnak néz ki,mint a vele azonos karátsúlyú kerek gyémánt.
A marquise, négyszögletesre csiszolt gyémánt, nagyon munkaigényes csiszolású ezért a jóval értékesebb, mint a többi.
A smaragd, olyanra csiszolják, mint a smaragdot, ami miatt kicsit kevesebb fényt közvetít, viszont a legelegánsabb forma.
A szív, romantikus forma. A körte, ezt a formát viseli a világ egyik leghíresebb gyémántja, Elizabeth Taylor 69,42 karátos gyémántja (képen).

Az eljegyzési gyűrűben azonban nem feltétlen gyémántnak kell lennie. Választhatunk másfajta, drágakövet is. A rubin például a szerelmet jelképezi, de választhatunk a menyasszony csillagjegyének megfelelő követ is, vagy igazgyöngyöt, mely a tisztaság jelképe.

(Prózai dolog ugyan egy ilyen romantikus pillanatban, de a gyűrű kiválasztása után, minden esetben kérjünk a kőről eredet és minőségi igazolást, nagyértékű kövek esetén, ez mindenképp szükséges a biztosításhoz.)

Nincsenek megjegyzések: